luni, 24 mai 2010
Afis expozitie "INTERFERENTE" (Cluj, 1 - 15 iunie 2010)
UN GOTIC MOLDOVEAN ?!
Este surprinzător cum acest pictor moldovean caută atât de departe, atât de adânc rădăcinile artei sale! Stilul grec practicat în prima tinereţe ca efect al activităţii sale de muralist - o opţiune scolastică impusă de convenţia genului - constituie canavaua pe care se petrec probabil spectacularele sale clarificări stilistice. Este seducătoare căderea sa în păcat, erezia abandonării mituluii creştin, evadarea de sub tirania practicării lui şi noua sa opţiune spre omul oriental, un primitiv situat nu înaintea cunoaşterii, ci, după cunoaştere, deasupra ei, cum ar spune Worringer. Teza worringeriană, îndeobşte arhicunoscută, îl recucereşte prin dualismul ei, prin recuperarea transcendenţei, dar şi a sublimului.
Tehnica formei fixe, neschimbătoare este înlocuită de mistica profundă, aleatorie a orientalului, iar aici te întâmpină noutatea sa opţională: abstracţia sa îl leagă de goticul arborescent, întunecat, septentrional. Dar, din haosul primordial aceasta devine cosmos, un univers reciclat străbatut de cărări şi structuri oculte. Punctul de trecere este bine ales, recuperând atât abstracţia cât şi intropatia worringeriană, atât voinţa de formă cât şi voinţa de stil. Paradoxal, aici întâlneşte un nou ideal, modern, de clasicitate occidentală şi se ancorează ferm în acesta prin practica unui limbaj-paralel, dincolo de cel logico-discursiv, literaturizant. În economia lui, centrul este reocupat de elementele esenţiale, linia, forma, culoarea, materia, suprafaţa expresivă, textura, valoarea. Atâta doar că, de data aceasta totul este pus în scenă, urmează unei regii, unei voinţe de stil care îi este proprie. Compensaţia de actualitate pe care o resimte ca necesară după lecturarea unor clasici moderni precum Dubbufet, Fautrier, Arman, oferă şi soluţia artei sale pe care o formulează acut, cu onestitate: un mixaj cultural, un produs de globalizare, conform epocii în care omul actual trăieşte !
O definiţie excelentă exprimată cu luciditate curajoasă cum puţini autori contemporani pot s-o susţină. Un stoic onest ajuns la roadele meditaţiei sale urmând adagio-ul latin Cunoaşte-te pe tine însuţi ! Prin aceasta vei fi un artist adevărat!
Vasile Radu, critic de arta
Etichete:
acrilic,
arta,
arta contemporana,
colaj,
contemporana,
expozitie,
Galeria Veche,
Informal Art,
Informal Art New Realism,
petru ciobanica,
pictura in ulei,
pictura pe panza,
Pop Art,
UAP
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Felicitari si mult succes!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergere